пʼятницю, 25 березня 2016 р.

Засідання ШКП "БізнесОк" ліцею природничо-наукового навчання  м.Жовті Води  "Права споживача - мої права" "Споживач - це людина, що знаходиться в русі, та приречений на вічний рух"- під таким девізом пройшло чергове засіданя ШКП "БізнесОК" опікунами якого є Сушко Олена(психолог) та Рудченко Сніжана(вчитель економіки). На тренінгу "Права споживачів" ознайомилися з чинним законом: Закон України "Про захист прав споживачів", який був відредагований від 01.01.2016 р. Також клубівці дізналися про психологію людських потреб і роль мотивації в споживчій поведінці, про особливості сприйняття й обробки інформації споживачем, про персональні цінності та концепцію стилю життя. Рекомендуємо відвідати блог ШКП "БізнесОК"     http://zhv2013.blogspot.com і детально ознайомитися в розділі "Рекомендації психолога" з матеріалами тренінгу :)

Є над чим задуматися!
ІКТ в нагоді!

 

 

 

 

Обласний координатор проекту Світлана Кушнікова, ДОІППО, каб.208.

понеділок, 21 березня 2016 р.

Наші у Кракові


 В шкільному клубі підприємництва "БАНКНОТ" Раївської школи-інтернат Синельниківського району відбулася зустріч із  випускницею шкільного клубу підприємництва, учасницею українсько-польського проекту "Шкільна академія підприємництва"  Анною Яценко. Вона на декілька днів приїхала погостити до рідної домівки із самої Польщі. Зараз Анна є студенткою Краківської Академії імені Анджея Фрича Моджевського, факультет піар-реклами. Я згадую свою першу зустріч з Анною. Вона відрізнялася від своїх однолітків цілеспрямованим поглядом, гнучкістю у спілкуванні, рішучістю у висловлюванні своїх думок, великим прагненням бути не такою як всі. У грі "Кеш флоу"  спостерігалися такі риси як організованість, дипломатичність, вміння домовлятися, твочий підхід до вирішення поставлених задач, планування, здоровий ризик, велика жага вчитися новому! Ось як про неї говорять опікуни ШКП "Банкнот" Наталія Заводян і Галина  Грабовець  :
 Цілеспрямована і  Рішуча,
Впевнена і Суперактивна.                           
Вона толерантна, талановита,
До знань до нових усім серцем відкрита!
Ці слова дуже влучно характеризують Анну. Адже саме завдяки вищевказаним рисам дівчина зробила перший крок до своєї мрії. Приємно було спілкуватися із Анною за філіжанкою запашної кави. Коли в неї запитали: "Що для Вас шкільна академія підприємництва?", то дівчина, не роздумуючи відповіла: "Крок до впевненості у собі і правильності вибору наміченої цілі!" У розмові відчувається впевненість і рішучість в тому, що всі перешкоди можна здолати. Для Анни існує «золота» формула успіху:
Краківська академія Моджевського
МРІЯ + ДІЯ = УСПІХ
   Анна Яценко,  випускниця шкільної академії підприємництва є прикладом втілення цієї формули у життя. Ми бажаємо Вам, Анно, великих звершень у майбутній професійній діяльності,  злагоди, любові, щастя і миру! Чекаємо нової зустрічі!
 Обласний координатор проекту 
Світлана Кушнікова, ДОІППО, каб.208.

понеділок, 14 березня 2016 р.

Проект "Враховуй різницю"



 У п'яти східних областях України — Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській та Харківській — розпочали освітній проект для шкільної молоді "Враховуй різницю". У рамках проекту "Враховуй різницю" з початку 2016 року старшокласникам викладатимуть новий предмет — курс за вибором "Кроки до порозуміння".  Пілотний проект діятиме у близько 500 школах Запорізької, Дніпропетровської, Харківської областей, а також у районах Донецької та Луганської областей, що підконтрольні українському уряду.  Реалізовує проект громадська організація "Вчителі За Демократію та Партнерство" у рамках проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).  "Ідея проекту виникла як відповідь на потребу та виклик українського суспільства в умовах соціального конфлікту та перехідного періоду. — Розповідають організатори. — Основне наше завдання — сприяти об'єднанню розділених
О.І.Пометун
родин та громад з огляду на існування різних точок зору. Ключовий меседж — враховувати різноманітність та використовувати її як ресурс для розвитку". На спеціальних уроках старшокласники навчатимуться, як порозумітися в умовах конфлікту та поважати різницю у думках  і поглядах, як сприймати інформацію критично та захищатися від маніпуляцій, а також формулювати та відстоювати власну позицію в обговореннях та дискусіях.
 
Крім східних областей України до проекту приєдналися наступні: Тернопільська, Вінницька, Київська, Миколаївська, Черкаська. Вітаємо в нашій команді
ЗМІСТ І СТРУКТУРА КУРСУ "КРОКИ ДО ПОРОЗУМІННЯ" ДЛЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ

 Вступ
КРОК ПЕРШИЙ. СПІЛКУЙСЯ!
Тема 1.
Як спілкуватись ефективно

Тема 2. Як зрозуміти іншу людину і навчитись говорити «Ні!»
Тема 3. Як поводитись в конфліктній ситуації
КРОК ДРУГИЙ. ВРАХОВУЙ РІЗНОМАНІТНІСТЬ
Тема 4. 
Чому різноманітність – це ресурс
Тема 5. Як стереотипи впливають на наше життя
Тема 6. Як поєднати роз’єднані громади
КРОК ТРЕТІЙ. ОТРИМУЙ ДОСТОВІРНУ ІНФОРМАЦІЮ
Тема 7.
Чому варто бути поінформованою людиною
Тема 8. Як перевірити достовірність інформації, відрізняючи факти від думок
Тема 9. Як розпізнати маніпуляцію та захиститись від неї
КРОК ЧЕТВЕРТИЙ. ОБГОВОРЮЙ
Тема 10.
Що таке аргументована позиція
Тема 11. Що таке дискусія та як взяти в ній участь
Тема 12. Як взяти участь у письмовій дискусії
Тема 13. Як читати у пошуках аргументів
Тема 14. Як знаходити згоду у обговоренні, не відмовляючись від власних переконань
Тема 15. Що таке дебати
  В рамках проекту для вчителів Дніпропетровської області, а це 105 педагогів із 100 навчальних закладів в січні-лютому 2016 р. на базі ДОІППО, Криворізької педагогічної гімназії, Дніпродзержинської  середньої загальноосвітньої школи № 30 були проведені безкоштовні тренінги з методики викладання нового предмету. Усі навчальні матеріали  заклади-учасники отримають безкоштовно.
 Приємно, що керівники шкільних клубів підприємництва постійно працюють над своїм професійним вдосконаленням і мають підприємницькі компетенції, бо пройшли навчання і в проекті "Враховуй різницю". Ось прізвища наших опікунів ШКП:
1.Бойда Ірина, директор Привільнянської СШ, керівник ШКП "Академія успіху".
ОПедик., С.Кушнікова, Н.Заводян, І.Бойда
2.Янченко Валентина, практичний психолог обласного центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій,керівник ШКП "Крок до успіху".
3. Мельничук Олекспндра, практичний психолог Марганецької ЗОШ № 5, керівник ШКП.
4. Заводян Наталія, практичний психолог Раївської школи-інтернат Синельниківського р-ну, керівник ШКП "Банкнот".
5. Педик Оксана, директор Дебальцівського НВК Васильківського р-ну, керівник ШКП.
                       З 06 по 10 червня 2016 р. на базі ДОІППО заплановано тематичні курси  треніг "Кроки до порозуміння".  
Бажаючи прийняти участь у новому проекті "Враховуй різницю" можуть зареєструватися за телефонами: 050-420-76-26; 067-104-66-27, або направити заявку на e-mail: svkysik@gmail.com
Обласний координатор проекту "Враховуй різницю", "Шкільна академія підприємництва"
Світлана Кушнікова, ДОІППО, каб.208, ІІ поверх.